Terug naar overzicht

Speelsterkte in competities & toernooien

Op deze pagina leggen we je uit hoe je jouw speelsterkte dient te gebruiken bij competities en toernooien. Ook leggen we op deze pagina uit hoe je als dame een gelijkwaardige wedstrijd tegen een man kan spelen. Indien je meer wilt weten over de definitie(s) van de speelsterkte (en andere termen), kijk dan op de uitlegpagina.

Speelsterkte in de competitie

In competitieverband werd gebruik gemaakt van een speelsterkte aangeduid met een cijfer van 1 t/m 9. Squash Bond NL zal ervoor zorgen dat altijd de juiste speelsterkte wordt weergegeven in jouw profiel op sbn.toernooi.nl, ook wanneer je bijvoorbeeld als captain de teamopstelling doorgeeft. Indien je als dame tegen een heer speelt, verwijzen we je graag naar het deel 'Gelijkwaardige wedstrijd Heren vs Dames'. Of je met een bepaalde speelsterkte al dan niet mag invallen wordt beschreven in het reglement van de competitie waarin je actief bent.

Jouw speelsterkte is te allen tijde zichtbaar in sbn.toernooi.nl (zie oranje omlijnde gedeelte), daarin is het meest linker getal je enkel (single) speelsterkte, de middelste jouw dubbel speelsterkte en de rechter jouw mixed speelsterkte.

Speelsterkte bij toernooien

Net als bij competities werken we ook bij toernooien met een speelsterkte uitgedrukt in een getal van 1 t/m 9. De speelsterkte die geldend is, is de speelsterkte in de maand waarin het toernooi plaats vindt, net zoals dat nu het geval is. Je kunt je als squasher nog steeds inschrijven voor een toernooi waarbij een hogere speelsterkte vereist is (bijv. speler heeft speelsterkte 3, toernooi is voor speelsterkte 1 en 2). Inschrijven voor een toernooi waarbij je speelsterkte overstijgt aan het maximale niveau (bijv. speler heeft speelsterkte 2, toernooi is voor speelsterkte 3 en 4) is logischerwijs niet toegestaan.

Jouw speelsterkte is te allen tijde zichtbaar in sbn.toernooi.nl (zie oranje omlijnde gedeelte), daarin is het meest linker getal je enkel (single) speelsterkte, de middelste jouw dubbel speelsterkte en de rechter jouw mixed speelsterkte. Indien je als dame tegen een heer speelt, verwijzen we je graag naar het deel 'Gelijkwaardige wedstrijd Heren vs Dames'. Of je met een bepaalde speelsterkte al dan niet mag invallen wordt beschreven in het reglement van de competitie waarin je actief bent.

Speelsterkte aanduiding sbn.toernooi.nl

Gelijkwaardige wedstrijd Heren vs Dames

In de squashsport komt het geregeld voor dat een dame tegen een man speelt, bijvoorbeeld tijdens een competitie-avond. Een verandering ten opzichte van de oude ranking-systematiek (t/m 2022) is dat de waarde van de speelsterkte mannen en vrouwen niet meer gelijk is (lees: een Heren 2 is niet meer van gelijk niveau als een dames 2). Omdat er invulling is gegeven aan de grote wens van damesspeelsters in Nederland om met een gescheiden systeem te werken waarin dames bijvoorbeeld net zo goed een speelsterkte 1 kunnen hebben, is het gevolg dat de speelsterktes niet meer gelijk aan elkaar staan.

Indien je als man tegen een dame speelt (of andersom), kun je onderstaand schema gebruiken om het gelijke speelniveau te bepalen, op deze manier kunnen we met zijn allen waarborgen dat er zo veel als mogelijk gelijkwaardige wedstrijden gespeeld worden. Indien in een competitiewedstrijd zowel dames als heren actief zijn, is onderstaande 'speelsterkte bepalingen' download tevens leidend om de speelvolgorde te bepalen. In onderstaande tekst zijn voorbeelden weergegeven ter interpretatie.

Ten behoeve van de competitie (team)opstelling geven we graag een extra voorbeeld om misverstanden te voorkomen: Indien een competitieteam aantreed met drie heren en een dame, waarbij de heren een speelsterkten van  respectievelijk 4, 5 en 7 hebben en de dame een speelsterkte heeft van 1.963, zal de teamopstelling als volgt zijn: 4 (heer), 5 (heer), 6 (dame), 7 (heer) . Indien er een gelijke speelsterkte uit het omrekenschema komt (bijv. een heer en dame hebben allebei een speelsterkte 7 (na omrekening dame)), dan mag de captain tussen deze twee spelers de speelpositie bepalen, tenzij het competitiereglement anders duidt.

Downloads

Hieronder vind je de relevante downloads m.b.t. de speelsterkte en rating

Terug naar overzicht