Terug naar overzicht

Ranking & Speelsterkte

Met ingang van januari 2023 maakt Squash Bond NL officieel gebruik van SquashLevels met als doel een verbeterde weergave van de onderlinge niveau verschillen en het creëren van meer gelijkwaardige wedstrijden, een van de belangrijkste redenen waarom squashers stoppen. Hieronder geven we inzicht in diverse definities en waar je de informatie kunt terugvinden, ook leggen we uit hoe je grip krijgt op jouw SquashLevels.

Definities

Rating

De rating is een getal dat met drie cijfers achter de komma dat jouw huidige vormniveau aangeeft en staat weergegeven in jouw profiel in het oranje omcirkelde deel. Na iedere wedstrijd die je speelt bijvoorbeeld in de competitie of met Clubladder, wordt deze rating binnen 24 uur automatisch geüpdatet en geeft het jouw nieuwe vorm weer. Dit getal is puur voor jezelf om je zo real-time mogelijk inzicht te geven in jouw eigen speelniveau, maar kan jou ook helpen om mogelijke tegenstanders al dan niet binnen jouw club te vinden van een gelijk niveau. In competitie en toernooiverband is echter de speelsterkte leidend (wordt hieronder uitgelegd).

Om jouw rating te bepalen maken we gebruik van het World Level (het vroegere puntensysteem), daarbij kan onderstaand overzicht als hulpmiddel dienen. Je kunt op de foto klikken voor een scherpere weergave.

De rating wordt als NLSquash Grade weergegeven

Speelsterkte

De speelsterkte is een afspiegeling van jouw gemiddelde rating over de afgelopen periode op de 1e van de maand. Iedere maand krijg je een nieuwe speelsterkte, deze gebruik je bijvoorbeeld binnen de competitie om jouw teamopstelling te bepalen of om je in te schrijven bij toernooien. Op SquashLevels zijn daar twee waarden voor weergegeven, het getal dat op sbn.toernooi.nl staat weergegeven is voor jou het meest relevant en is zichtbaar in de groen omcirkelde kolom. Het getal in de blauw omcirkelde kolom geeft aan hoe we jouw op sbn.toernooi.nl zichtbare speelsterkte hebben bepaald en helpt tevens lokale toernooi-organisatoren bij hun activiteiten.

SBN hanteert daarbij deze indeling naar speelsterkten.

Uitleg speelsterkte

Ranking

Iedere 1e van de maand stelt SBN de officiële ranglijst op waarop alle squashers in Nederland zijn weergegeven. De ranglijst geeft niet alleen inzicht in jouw squash-positie in Nederland, ook kan het toernooi-organisatoren helpen bij de plaatsing van toernooien. De ranking is op dezelfde pagina weergegeven als jouw speelsterkte. De cijfers in de 1e kolom (oplopend van 1 t/m 99999) geven jouw ranking-positie aan. Middels de filter opties kun je de ranking per 1e dag van een specifieke maand zien of bijvoorbeeld op geslacht filteren.

World Squash Level

Jaarlijks nemen vele squashers in het buitenland deel aan toernooien en/of competities, om spelers (en lokale organisatoren) te helpen, werken we als sport toe naar een wereldwijd punten systeem dat uniform is om de niveaus van de deelnemers te bepalen. Natuurlijk kun je dit ook zelf gebruiken mocht je in het buitenland op vakantie zijn en iemand willen uitdagen!

Let op: De komma in jouw World Squash is een scheidingsteken voor een duizendtal, in het geval van Tom Lucas dus een level van 10659. Jouw actuele World Squash Level kun je op jouw profielpagina terugvinden in het paars omlijnde gedeelte, jouw World Squash speelsterkte per 1e van de maand staat in de foto van speelsterkte in de meest rechter kolom.

Weergave World Squash Level

Grip op jouw rating

SquashLevels is een systeem dat op basis van miljoenen historische squashwedstrijden die wereldwijd gespeeld zijn, een berekening maakt wat jouw actuele speelniveau is. Zodra je een wedstrijd gaat spelen, maakt het systeem een voorspelling van de te verwachtte uitslag. Op basis van jouw wedstrijdresultaat berekent het systeem iedere nacht jouw nieuwe rating, daarbij worden vele zaken meegewogen, denk hierbij aan onderstaande zaken:

  • Huidige rating van jou en jouw tegenstander
  • Aantal behaalde games
  • Aantal behaalde punten per game
  • Betrouwbaarheidsniveau van jouw rating
  • Betrouwbaarheidsniveau van rating tegenstander
  • Weging van het toernooi of competitie
  • Speelfrequentie
  • Diverse dempings- en acceleratiewaarden 

Naast de bovengenoemde criteria houdt SquashLevels bijvoorbeeld rekening met hoeveel wedstrijden jij in de afgelopen tijdspanne gespeeld hebt en hoe 'onverwacht' jouw wedstrijduitslag is ten opzichte van de vooraf gedane voorspelling. Indien dit sterk afwijkt, zakt jouw betrouwbaarheidsniveau. Hoe vaker je wedstrijden speelt op een constant (verwacht) niveau des te hoger jouw betrouwbaarheidsniveau wordt. Na iedere wedstrijd kun je een volledige berekening vinden hoe jouw nieuwe rating tot stand is gekomen. Klik bij de betreffende wedstrijd op de grijze knop 'Match Review' en vervolgens onderaan op 'Full Explanation'. 

 

Provisional (P)

Het kan voorkomen dat je een (p) achter jouw rating krijgt, dit betekent provisional en houdt meestal in dat je nog onvoldoende wedstrijden gespeeld hebt om met voldoende betrouwbaarheid te zeggen wat jouw huidige rating is. Je rating wordt dan in mindere mate en soms zelf niet aangepast, vaak heeft dit ook een effect op jouw tegenstander. Nadat je voldoende wedstrijden gespeeld hebt, wordt dit ook gecorrigeerd bij jouw tegenstander.

Toepassing competities & toernooien

In competitie- en toernooiverband gebruiken we de speelsterkte, hoe dit wordt toegepast is op deze pagina uitgewerkt.

Registreren SquashLevels

SquashLevels is per 2023 het nieuwe rating, speelsterkte en rankingsysteem van Squash Bond NL en is daarmee jouw 'Strava' voor de squashsport om nóg leukere wedstrijden te kunnen spelen. Op SquashLevels krijg je naast jouw rating, speelsterkte en ranking, ook inzicht in jouw ontwikkeling, vele statistieken en de totstandkoming van jouw niveau bepaling. Oók zijn er functionaliteiten om jouw tegenstanders te analyseren.

Als Lid van Squash Bond NL kun je een gratis account aanmaken en geniet je direct van vele voordelen zoals clubranglijsten, meer historische wedstrijden en het gemakkelijk volgen van vrienden en/of teamgenoten. Kortom; registreer je gratis en boost jouw squash-carrière!

FAQ Ranking, rating & speelsterkte

Terug naar overzicht