NLTeam

Sjef van der Heijden per 1 februari aangesteld als heren bondscoach

02 februari 2023 3 Minuten leestijd

Sjef van der Heijden is per 1 februari 2023 de nieuwe heren bondscoach. Van der Heijden volgt daarmee Kenn Flynn op die eind 2022 het stokje heeft overgedragen. Van der Heijden was al reeds actief als junioren bondscoach bij Squash Bond Nederland een functie die per 1 februari 2023 over wordt genomen door voorheen assistent junior bondscoach Sipke Wiersma.

Squash Bond Nederland is in de afgelopen periode op zoek gegaan naar een vervanger van Kenn Flynn die vervolg kan geven aan de ambitie om in 2026 weer terug te zijn op het hoogste Europese niveau. Daarbij heeft SBN een beleid ingezet waarbij de succesvolle junioren gefaseerd worden ingepast in het nieuw nationaal seniorenteam. Daarbij is SBN na het opstellen van een profiel opzoek gegaan naar een bondscoach die met weinig middelen een meerwaarde weet te bieden voor de topjunioren om hun te faciliteren in hun stap van topjunior naar professional.

In de sollicitatieprocedure hebben Sjef van der Heijden en Sipke Wiersma een plan gepresenteerd voor de aankomende jaren om gefaseerd te verjongen en kennisoverdracht plaats te laten binnen de technische staf. Dit betekent dat Sjef van der Heijden aangesteld wordt voor een periode van 2,5 jaar tot en met het Europees Kampioenschap van 2025. Parralel aan deze periode kan Sipke Wiersma zich ontwikkelen als junioren bondscoach om op termijn potentieel het stokje van van der Heijden over te nemen. 

Tom Lucas, directeur Squash Bond Nederland: ‘Wij kijken uit om weer te groeien met het Nederlands herenteam. Met Sjef van der Heijden hebben we iemand aan kunnen stellen die in het verleden heeft aangetoond grootse successen te kunnen realiseren met Nederlands squash, met recent nog de 6e plek van het Nederlands Juniorenteam op het WK Junioren. We hebben het vertrouwen dat Sjef van der Heijden de huidige talenten kan ondersteunen in hun transitie van toptalent naar professional. We geloven daarnaast in het plan om de aankomende jaren te gaan werken aan verjonging binnen de technische staf om te bouwen aan een compleet team voor de toekomst waarbij ervaring niet verloren hoeft te gaan.’

Sjef van der Heijden, bondscoach Squash Bond Nederland: ’Ik ben vereerd om het werk vanuit de junioren voort te zetten bij de senioren. We staan voor een aantal uitdagingen de aankomende jaren maar met de huidig talentvolle groep kijk ik met veel vertrouwen uit naar het bouwen van een team voor de toekomst. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen van Squash Bond Nederland in het plan wat ik samen met Sipke Wiersma heb gepresenteerd. Ik kijk er naaruit om mijn kennis over te dragen en zowel te bouwen aan een nieuw juniorenteam als een nieuwe toekomstige technische staf.’

Sipke Wiersma is per 1 februari 2023 junioren bondscoach. Het lopende seizoen wordt in het kader van overdracht gezamenlijk afgerond met Sjef van der Heijden. Op de langere termijn zal de aankomende jaren de focus liggen in het creëren van nieuwe aanwas in de leeftijdsgroep <13 en <15, daarvoor is onderlinge samenwerking tussen RTC’s, clubs en technische staf van groot belang. Daarom zal er per 1 maart 2023 een jeugdstimuleringsgroep starten o.l.v. Sipke Wiersma om in gezamenlijkheid bestaande jeugd met meer plezier te laten squashen en plannen te maken om meer jeugd aan het squashen te krijgen, geïnteresseerde voor deze werkgroep kunnen zich aanmelden.

Sipke Wiersma, junioren bondscoach Squash Bond Nederland: ‘Er liggen voor de aankomende jaren voldoende uitdaging t.a.v. de junioren. Een uitdaging die ik graag aanga samen met de technische staf en de clubs in het land, dat is de plek waar uiteindelijk het meeste gebeurd. Ik ben trots om het werk wat ik voor topsquash in het Noorden heb opgezet nu landelijk mag overbrengen en mij parallel verder kan gaan ontwikkelen in mijn ambitie om een topcoach te worden.’

NLTeam Topsport & Talent ontwikkeling Trainer/coaches SBN - Algemeen