Terug naar overzicht

Scheidsrechter

Welkom op de pagina voor scheidsrechters in de squashsport! Hier vind je alles over opleidingen, vind je meer informatie over het World Squash Officiating systeem en vind je andere relevante informatie die jou helpen als scheidsrechter.

Scheidsrechter

Scheidsrechter zijn is leuk, moet leuk blijven en zelfs nóg leuker worden! Scheidsrechters op alle niveaus hebben een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat het leukste spelletje op een veilige en eerlijke manier verloopt. Ook dragen ze bij aan de beleving van de squashsport, niet alleen voor spelers, maar bijvoorbeeld ook voor fans. Om scheidsrechters daarbij te helpen zijn er diverse cursussen en opleidingen op verschillende niveaus ontwikkeld vanuit de Wereld Squash Federatie onder de noemer World Squash Officiating. Naast de vaste cursussen en opleidingen biedt de WSO op haar platform ook gratis webinars aan voor geregistreerde gebruikers. Met de cursussen en de webinars kunnen scheidsrechters zich blijven ontwikkelen en doorgroeien van clubscheidsrechter tot de World Tour!

Opleidingsstructuur

De internationale opleidingsstructuur voor scheidsrechters kent zes niveaus van WSO Level 0 tot en met Level 6. Je kunt alleen een level halen indien je de onderliggende opleiding(en) met succes hebt afgerond. Hieronder duiden we kort de verschillen:

WSO Level 0 | Tijdens deze online cursus raak je op laagdrempelige wijze bekend met de basis spelregels van squash. Deze online cursus is overigens ook toegankelijk voor bijvoorbeeld spelers, ouders, fans en coaches. 

WSO Level 1 | Na het afronden van deze online cursus die bestaat uit twee modules ben je in staat om binnen jouw club als scheidsrechter actief te zijn. Bijvoorbeeld tijdens clubtoernooien.

WSO Level 2 | De derde graad in de opleidingsstructuur is de Level 2 cursus. Deze cursus bereid je voor op het zijn van een toernooischeidsrechter bijvoorbeeld bij ranglijst toernooien. Ook deze cursus kun je online doorlopen.

WSO Level 3 | Mocht je ambitie hebben om als scheidsrechter op nationaal niveau actief te zijn, bijvoorbeeld tijdens de Eredivisie of tijdens het NK Squash, dan is de WSO Level 3 cursus écht iets voor jou. Naast een online cursus die bestaat uit meerdere modules, worden er ook assessments afgenomen tijdens wedstrijden waarin je wordt aangesteld. Indien je hier meer informatie over wenst te ontvangen kun je contact met ons opnemen.

WSO Level 4/5 | Indien je internationale ambities hebt en enige ervaring hebt op nationaal niveau, kun je in aanmerking komen om jouw WSO Level 4 of 5 te behalen. Daarmee kun je bijvoorbeeld aangesteld worden als scheidsrechter op het Wereld Kampioenschap. Om scheidsrechter te worden op dit niveau dien je een intensief traject te doorlopen.

Alle informatie met betrekking tot de scheidsrechtersopleidingen WSO Level 0 t/m Level 5 vind je hier. 

World Squash Officiating

Indien je scheidsrechter wilt worden of jezelf verbeteren als scheidsrechter, kun je terecht op het platform van 'World Squash Officiating', dit is een initiatief van de WSF en PSA. De reden dat SBN deze opleidingsstructuur extern belegd heeft, is dat wij als SBN aansluiten bij de internationale visie waardoor niet alleen onze topscheidsrechters in het buitenland actief kunnen zijn, maar ook dat iedere scheidsrechter ongeacht het niveau dezelfde gestandaardiseerde opleiding heeft doorlopen. Je vindt het platform van de WSO hier.

Downloads voor scheidsrechters

Hieronder vind je alle relevante documenten voor scheidsrechters overzichtelijk op 1 rij

Onze bondsscheidsrechters

Dit is een afbeelding van Marco van den Berg

Marco van den Berg

Bondsscheidsrechter

Dit is een afbeelding van Ash Patel

Ash Patel

Bondsscheidsrechter

Dit is een afbeelding van Mike Versteegh

Mike Versteegh

Bondsscheidsrechter

Dit is een afbeelding van Ricardo Vossen

Ricardo Vossen

Bondsscheidsrechter

Dit is een afbeelding van Rick Overdijk

Rick Overdijk

Bondsscheidsrechter

Dit is een afbeelding van Jos Aarts

Jos Aarts

Bondsscheidsrechter

Dit is een afbeelding van Ton Mijs

Ton Mijs

Bondsscheidsrechter

Terug naar overzicht