Squash Alphen 45 jaar
Squash Alphen is opgericht op het moment dat squash explosief ging groeien in Nederland. De vereniging heeft in haar bestaan vele goede spelers voortgebracht, waaronder NL-teamspelers Peter Paul Scheerder, Michael Vertogen en Sanne Veldkamp. Ook de jeugd van Squash Alphen liet zich met name in de periode dat Ken Flynn de hoofdtrainer was niet onbetuigd op landelijk niveau. Op bestuurlijk niveau sprak en spreekt Squash Alphen ook een woordje mee: met o.a. oud SBN-bestuurslid (topsport en voorzitter) Peter Paul Scheerder, oud bondsdirecteur (technisch en algemeen) Marc Veldkamp en de huidige bondsvoorzitter Iris Koning.
Viering 45-jarig bestaan
Op 5 oktober vierde Squash Alphen haar 45-jarig bestaan. De lustrum dag begon met een DUO toernooiformat. Twee spelers speelden tegen 2 andere spelers 4 games single en een dubbel, 5 games totaal: de nrs 1 tegen elkaar, de nrs 2 tegen elkaar, de nrs 1 tegen de nrs 2 en een dubbel. Wedstrijden duurden ongeveer een uur en er werd gelijk doorgespeeld tegen een volgend koppel. Deze uitermate succesvolle formule werd afgesloten met de uitreiking van de Sjaak Verbij wisselbeker. Sjaak is voorzitter geweest van de vereniging, helaas anderhalf jaar geleden te jong overleden en hij had geld nagelaten aan de vereniging om iets leuks te organiseren. Aansluitend was er een buffet met muziek. Kortom een lustrum dat eenieder die er was zich zal blijven herinneren en wat hopelijk in de toekomst nog herhaald zal worden.
Hopelijk, omdat Squash Alphen inmiddels al vijf jaar verwikkeld is in een overlevingsgevecht waarvan de uitkomst nog niet zeker is.
Vijf jaar onzekerheid
In 2019 ging Tennis & Squash centrum Nieuwe Sloot (15 buiten tennisbanen, 12 binnen tennisbanen en 11 squashbanen) failliet. Het centrum werd eigendom van de gemeente die besloot dat het huidige centrum geheel tegen de grond moest. Op de helft van het terrein zouden 300 woningen komen en een nieuw racketcentrum op de andere helft. Dit voorstel werd echter door de gemeenteraad afgeschoten omdat het te duur zou zijn. In plaats van een racketcentrum zou er alleen nog maar woningbouw plaatsvinden. Tennis en Squash stonden met lege handen.
Het heeft vervolgens een jaar geduurd voordat er gescheiden plekken voor zowel tennis als squash waren gevonden. Tennis gaat naar een ongebruikt voetbalveld. Squash kon uiteindelijk met 6 squashbanen standalone naar een al jaren braak liggend terrein met de bestemming sport. Er werd getekend en gerekend, maar al snel bleek dat een squashcentrum van 6 banen standalone nauwelijks exploiteerbaar is. In de lay-out van het nieuwe centrum zou er ca. 200m2 ongebruikte ruimte zijn. Deze was echter voor een fitness te klein om goed exploiteerbaar te zijn. Daarom is een nieuw plan gemaakt met 600 m2 voor fitness. Ook is er iemand gevonden (toevallig ook een squash lid) die bereid is mede te investeren, zodat we een squash/fitness centrum kunnen realiseren. Alle lichten lijken nu op groen te staan.
Helaas kwam toen het bericht dat het nieuwe kabinet fors gaat bezuinigen op de BOSA (bouw- en duurzaamheids)subsidie voor sport verenigingen. Hiermee komt het bedrag waar ze in de huidige regeling aanspraak op konden maken op losse schroeven te staan. In het ergste geval kan dit leiden tot het volledig afblazen van de plannen. In ieder geval moeten ze weer met de gemeente in gesprek over de financiën en zullen ook mogelijk extra investeerders gezocht moeten worden om de plannen te kunnen realiseren.