Eredivisie

Squash Bond Nederland

03 oktober 2023 4 Minuten leestijd

Op woensdag 4 oktober gaan we van start met een nieuw seizoen Eredivisie, en het belooft een spectaculair seizoen te worden, te beginnen met de heren.

Hier is een korte samenvatting:

Er zullen twee poules zijn met elk 5 teams, waarin alle teams twee keer tegen elkaar zullen spelen. De beide poulewinnaars zullen vervolgens doorgaan naar de halve finale van de playoffs, terwijl de nummers twee en drie van de poule doorgaan naar een kwartfinale.

De eerste vier spelers op de spelerslijst moeten minimaal één keer spelen, en twee keer als ze willen spelen in de playoffs. Zoals altijd moet elk team voor elke wedstrijd één speler met de Nederlandse squashnationaliteit opstellen.

Het schema voor de dames- en heren Eredivisie zal nooit op dezelfde woensdag vallen, en we hebben rekening gehouden met de PSA-kalender.

Als gevolg hiervan zullen 6 van de 10 beste spelers actief zijn in de Nederlandse heren Eredivisie, en ze zullen ook daadwerkelijk spelen! Hier is een overzicht van de opstellingen:

Poule A:

Meersquash vs. Ridderkerk

Op positie 3 zal het Nederlandse talent Hjalmer Mols het opnemen tegen de ervaren rot Rene Mijs. Op papier is Rene nog de sterkere speler, maar Mols is momenteel in topvorm. Aangezien de wedstrijd thuis bij Meersquash is, hangt er misschien een kleine verrassing in de lucht. Daarna zal Bernat Jaume, die overgenomen is van Squash City, het opnemen tegen Lucas Serme. Zowel op de PSA-ranglijst als op Squashlevels zit er weinig verschil tussen beide spelers, maar Jaume heeft nog nooit een game van Serme gewonnen. De avond zal worden afgesloten met de wedstrijd tussen de ras-Meersquasher Bart Ravelli, die het zal opnemen tegen Edwin Clain. Deze wedstrijd zal hoogstwaarschijnlijk naar Ridderkerk gaan, maar verder is alles nog open.

Victoria Rotterdam vs. Frans Otten Stadion (MATCH VAN DE DAG!)

Dan hebben we een absoluut topaffiche! De derde wedstrijd tussen Joeri Hapers en Sebastiaan Hofman, een herhaling van de finale van de Meersquash Open van 2 weken geleden, waarin Hapers met een overtuigende 3-0 overwinning aan het langste eind trok. Vervolgens zullen niemand minder dan Joel Makin en Marwan El Shorbagy het tegen elkaar opnemen. Marwan heeft in onderlinge duels 3 keer gewonnen, maar Makin heeft de laatste twee keer gewonnen. Slechts 2 plaatsen scheiden hen in de mondiale top-10. De laatste wedstrijd van de avond is tussen de twee absolute krachtpatsers Piëdro Schweertman en Omar Abdel Meguid. Ook deze ontmoeting lijkt op papier een toss-up, maar er belooft spektakel te zijn in Rotterdam.

Poule B:

Houtrust Squash vs. Squash Apeldoorn

Sam Gerrits en Jarmo van de Seijp zullen de aftrap verzorgen, en dat lijkt toch wel een zekerheid te zijn voor Gerrits. Hierna is het aan Iker Pajares om de lager ingeschaalde Yannick Omlor van zich af te schudden en de overwinning voor Houtrust Squash binnen te slepen. Tot besluit van de avond zullen Velavan Senthilkumar en Stuart MacGregor de degens kruisen. De statistieken zijn in het voordeel van Senthilkumar, maar wie weet kan MacGregor voor een verrassing zorgen.

Coulisse Twente vs. Centre Squash Drachten

De laatste wedstrijd van de avond is ook om van te smullen. Eerst is het aan Laurens-Jan (LJ) Anjema en de Belg Lowie Delbeke, waarbij LJ waarschijnlijk de sterkere van de twee zal zijn. Maar dan is het de beurt aan Simon Rösner en Emyr Evans. Rösner is inmiddels met pensioen, maar heeft nog steeds de ervaring van de derde plaats op de wereldranglijst, en het belooft een spectaculaire wedstrijd te worden. Als laatste hebben we een Nederlands onderonsje tussen Rowan Damming en Thijs Roukens, de nummers 3 en 4 van de vaderlandse ranking. De statistieken zijn in het voordeel van Damming, maar op het NK eerder dit jaar kwam Roukens nog heel dichtbij met een 2-3 verlies.


Er is alle reden om de wedstrijden live te gaan bekijken in het centrum van jouw voorkeur. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, dan worden de wedstrijden natuurlijk ook uitgezonden via het YouTube-kanaal Squash Bond TV.

Eredivisie