Eredivisie

Nabeschouwing heren Eredivisie 25 oktober

26 oktober 2023 7 Minuten leestijd

Ook tweede ronde squasheredivisie heren van hoog niveau. Bizarre verrassing in Amsterdam.

RIXAX Almere - Grant Thornton Victoria Rotterdam

Meguid bezorgt Frans Otten Stadion winst met sensationele overwinning op Mueller.

Dat de nieuwe competitieopzet garant staat voor absoluut topsquash bleek wel in de ontmoeting tussen Frans Otten Stadion en 'MeerSquash. 'MeerSquash ging all-in door in de uitwedstrijd in Amsterdam aan te treden met Paul Coll (PSA-4) en Nicolas Mueller (PSA-15) en daarmee al direct de maximale 180 Eredivisiepunten op te stellen. De derde positie werd daardoor ingenomen door debutant Joeri Steinmetz.

Frans Otten kwam met Youssef Soliman (PSA-12), Omar Meguid (ex PSA-25) en Sebastiaan Hofman eveneens sterk voor de dag, maar op papier was 'MeerSquash de absolute favoriet. De wedstrijd op positie 3 was zeker een leerzame ervaring voor Joeri, maar zoals verwacht had hij weinig kans tegen tegen Hofman, die Frans Otten eenvoudig op 3-0 voorsprong zette.

De tweede wedstrijd was natuurlijk de blikvanger van de avond en trok veel aandacht. Het Frans Otten Stadion zat vol tot in de tweede ring. Beide spelers waren fit en gemotiveerd en gaven elkaar geen millimeter ruimte. Ze hadden beiden zichtbaar moeite om zelfs de kleinste openingen in elkaars verdediging te vinden. Uiteindelijk pakte Soliman de eerste game. Vanaf de tweede game kreeg Coll iets meer grip op de T-positie, wat zorgde voor rust en controle. En ondanks de knappe inhaalrace van Soliman, pakte Coll ook de tweede game. De derde game liet hetzelfde beeld zien. Youssef vocht als een leeuw en wist zelfs tot 9-9 te komen, maar Coll pakte opnieuw de game. Nu Coll veel werk in de benen van Soliman had gestopt, veranderde hij zijn tactiek en begon steeds vaker gebruik te maken van hoogtespel als wapen. Soliman bleef doorgaan tot het bittere einde en kwam ook in deze game dichtbij, maar een paar geforceerde fouten in de nick deden hem uiteindelijk de das om.

De beslissing moest dus vallen in de wedstrijd tussen Mueller en Meguid. Op papier zou de wedstrijd bijna een formaliteit moeten zijn, maar voor Meguid gelden soms andere wetten, dus het thuispubliek had hoop. Vanaf het eerste punt lieten beide spelers zich van hun beste aanvallende kant zien. Rallies waren kort en het publiek werd getrakteerd op een meesterklasse van nickshots, dropshots, decepties en reddingen. Tegen alle verwachtingen in was het Meguid die de eerste game met 12-10 naar zich toe trok. In de tweede game probeerde Mueller Meguid meer in rallies te betrekken, maar Meguid bleef de nick van zijn thuisbaan bestoken met onwaarschijnlijke precisie en pakte ook brutaal de tweede game. Vanaf dat moment was Mueller gebroken. Hij stond 2-0 achter en het was hem niet gelukt Meguid fysiek pijn te doen. Het geloof was verdwenen, terwijl Meguid in een geweldige flow zat en bleef zitten. Mueller werd verslagen en Frans Otten pakte de overwinning. Dit was een wedstrijd waar ze in het Frans Otten Stadion nog jarenlang over zullen praten en zeker de moeite van het terugkijken waard!

Dxfferent Squash Utrecht - Coulisse Twente


Een fantastische avond Eredivisie op Squash Utrecht! We hebben er lang op moeten wachten, maar sinds 2018 is dan eindelijk de Eredivisie weer te zien op Squash Utrecht. En wat een mooie hereniging was dat! Onder leiding van scheidsrechter Ricardo Vossen werd er, met volle tribunes, een gezellige en mooie avond geëtaleerd.

In eerste instantie zou Mohamed Abouelghar spelen op positie 1, maar helaas is Mohamed geblesseerd geraakt en was daardoor de kans om voor de winst te strijden een stuk geslonken. Desondanks ging Squash Utrecht voor elke game, maar vooral voor de (fanatieke) toeschouwers was het smullen met een aantrekkelijke avond! Lokale held Nico Piek mocht de avond starten tegen Laurens-Jan Anjema. Hoewel Nico graag een betere partij wilde geven, was de klasse van L.J. toch behoorlijk groot. Door zeer gefocust spel gingen de games daardoor naar Twente.

Daarna was het de beurt aan Hugo Varela, die tegen Auguste speelde. Hoewel het verschil op de PSA gigantisch is, waren de gamestanden iets minder groot. In een aantrekkelijke partij met mooie rallies zag het publiek de lenigheid en fitheid van Hugo, maar dat mocht niet baten in een punt voor de Utrechters.

Als laatste mocht voor Utrecht Roshan Bharos aantreden, tegen de nummer 2 van Nederland, Rowan Damming. Ook hier was de sterke opstelling van Twente doorslaggevend, maar in de tweede game was de focus van Rowan iets minder én een sterk spel en de shots van Roshan werkten: één game is binnen!

Hoewel de uitslag natuurlijk (voor Dxfferent Squash Utrecht) teleurstellend is, mogen we spreken van een succes: Sinds 2018 zijn we weer zichtbaar op het hoogste niveau én hebben we wederom een publiek van meer dan 60 mensen die genoten hebben van het spel, en ook spelers die hebben genoten van de sfeer bij Squash Utrecht!

Wedstrijd gemist? Kijk de wedstrijd terug!

RIXAX ALMERE VERLIEST VAN LANDSKAMPIOEN ROTTERDAM


Voor RIXAX Almere was het de eerste wedstrijd van het seizoen. De eerste ronde was de Almeerse formatie vrij in verband met een oneven aantal teams in de poule. Het team mocht gelijk aantreden tegen de huidige Landskampioen Victoria Rotterdam. De Rotterdamse formatie is al jaren een toonaangevende topclub in de Nederlandse squashcompetitie. En dat komt ook voornamelijk door de aanwezigheid van hun captain Piëdro Schweertman. Niet alleen de huidige Nederlands kampioen, maar ook de drijvende kracht achter het team en de leider.

RIXAX Almere heeft dit seizoen als eerste doelstelling om niet te degraderen en daarna zoveel mogelijk jonge spelers de kans te geven om wedstrijdminuten in het eerste team te maken. Met de twintigjarige Jan Wipperfurth en Radu Pena (21 jaar) kregen de talentvolle jonge spelers de kans om zich te bewijzen tegen de Landskampioen.

Maar op positie drie speelde Almere nog met een routinier Ishmael Mubure. Met zijn 36 jaar is hij in de nadagen van zijn sportcarrière. Hij speelde wel tegen een talentvolle jonge speler, Knut Hogervorst. Knut staat al op de 16e plek op de NL ranglijst en was ook de favoriet. Maar Knut liet zich in de eerste game verrassen door de ervaren Mubure, maar herstelde zich daarna wel sterk en won de wedstrijd met 3-1.

Zevenvoudig Nederlands kampioen Piëdro van Victoria speelde vandaag op positie 1 en nam het op tegen de jonge Duitser Jan Wipperfürth. De al 40-jarige Piedro liet zien dat hij ook nog gaat voor zijn achtste NL titel. De Duitser kwam geen moment in de wedstrijd en werd vrij kansloos met 3-0 van de baan geveegd.

In de laatste wedstrijd moest de jonge Roemeen Pena het opnemen tegen Belgisch Kampioen Joeri Hapers. De Belg staat 133e van de Wereld en is met zijn 33 jaar ook een ervaren speler. Radu speelde ondanks een 3-0 verlies een gedegen wedstrijd en verloor steeds met klein gameverschil.

RIXAX Almere heeft dus maar 1 punt, maar dat zal dit seizoen vaker gebeuren. Als de wedstrijden aantrekkelijk zijn om te kijken voor de toeschouwers en de talentvolle jonge spelers veel ervaring opdoen, dan is coach/manager Thony Schwab al meer dan tevreden.

Wedstrijd gemist? Kijk de wedstrijd hier terug!

Tribune Almere

CS Drachten - Houtrust

Gisteravond speelden de heren van CS Drachten hun eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie tegen het sterke Houtrust Den Haag. Ondanks een moeilijke tegenstand wist het thuisspelende team zich goed staande te houden. Hoewel ze uiteindelijk met 9-1 verloren, waren alle wedstrijden spannend en bleef de strijd gelijk opgaan.

De heren van CS Drachten speelden zonder Thijs Roukens en Daniël Mekbib, waardoor ze allemaal op een hogere positie moesten spelen dan gepland. Dit weerhield hen er echter niet van om alles te geven en te strijden voor elke punt.

Het was een avond vol intensiteit en passie, waarbij het publiek getuige was van uitstekend squashspel. Hoewel de uitslag teleurstellend was, is het belangrijk om naar de inzet en vastberadenheid van het team te kijken. Ze hebben laten zien dat ze kunnen concurreren met sterke tegenstanders en zullen blijven vechten voor succes in de Eredivisie.

Volgende keer zal CS Drachten ongetwijfeld weer alles geven om hun fans trots te maken.

Wedstrijd gemist? Kijk de wedstrijd terug!

Eredivisie