Eredivisie

Nabeschouwing eerste ronde Eredivisie heren

05 oktober 2023 5 Minuten leestijd

Eredivisieseizoen 2023-2024 afgetrapt. Weinig upsets, veel spectaculaire wedstrijden!

Rowan Damming squashend op de baan

Hoofddorp - 4 oktober 2023

'MeerSquash begint seizoen met nipte nederlaag

Het eerste herenteam van ‘MeerSquash is het nieuwe squashseizoen begonnen met een nederlaag. In eigen huis moesten de Hoofddorpers met 5-10 buigen voor Squash Ridderkerk.

Hjalmer Mols boekte in het openingsduel een prachtige zege op Rene Mijs. De 19-jarige Hoofddorper speelde een uitstekende partij en hield in de tiebreak van de vierde game zijn hoofd koel tegen zijn geslepen tegenstander: 11-6, 9-11, 11-7, 12-10.

In een bloedstollende strijd tussen de beide kopmannen ging de overwinning vervolgens met het kleinst mogelijke verschil naar de gasten. De Spaanse debutant Bernat Jaume (PSA-57) gaf voor het thuispubliek alles, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de iets hoger gerankte Lucas Serme (PSA-47) uit Frankrijk. Het werd 7-11, 11-9, 11-7, 5-11, 9-11.

Bart Ravelli kon daarna niet stunten tegen de mondiale top-100 speler Edwin Clain (PSA-89). De Fransman was in drie games te sterk voor onze landgenoot: 10-12, 7-11, 7-11.

In tegenstelling tot voorgaande jaren bestaat de SBN Eredivisie voor mannen dit seizoen uit twee poules van vijf teams. ‘MeerSquash is daarbij in groep A ingedeeld bij titelverdediger Victoria Rotterdam, Frans Otten Stadion, Squash Ridderkerk en Squash Almere. Een plek bij de eerste drie is noodzakelijk om mee te mogen aan de afsluitende Play-Offs.

Op woensdag 25 oktober staat de volgende speelronde op het programma in de hereneredivisie. ‘MeerSquash speelt dan uit tegen het Amsterdamse Frans Otten Stadion.

Een week eerder beginnen ook de Hoofddorpse vrouwen aan het squashseizoen 2023-24. De ploeg van de nieuwe squashmanager Chanel Erasmus neemt het dan op het Arnolduspark in Hoofddorp eveneens op tegen Frans Otten Stadion.

 

Grant Thornton Victoria Squash – Frans Otten Stadion, Kralingen 4-10-2023

We zijn weer begonnen, gisteravond startte het seizoen 2023-2024. Wij, de huidige landskampioen, stonden tegenover de uitdager van dit seizoen, Frans Otten Stadion. Het was een volle bak, met zeker 40% uit de hoofdstad en omgeving. Een gezellige sfeer, kortom, we waren er helemaal klaar voor.

Op baan 1 begonnen de nummers 3, Joeri Hapers en Sebastiaan Hofman. Ik begreep dat ze 14 dagen geleden ook al tegen elkaar hadden gespeeld, maar wat Joeri gister liet zien… hij probeerde zoveel mogelijk in de nick te slaan. Dat betekende dat hij vrijwel alle punten ook zelf maakte, want er gaat ook nog weleens "iets mis", dan 😊. Overduidelijk probeerde Sebastiaan te redden wat er te redden viel, maar Joeri was veel te snel en had snelle handen op baan één. Een simpele 3-0 voor ons. De kop was eraf voor mister 100%.

Vervolgens de absolute kraker van de avond, Joel Makin tegen Marwan ElShorbagy. De nummer 8 van de wereld (Joel) tegen de nummer 6 van de wereld, Marwan. Spetterend spektakel, trouwe lezer. In de eerste game moest Joel nog even warmdraaien. Marwan was accuraat en vast en pakte vrij simpel de eerste game. Daarna deed Joel er een schepje bovenop en ontvouwde zich een prachtpartij met veel 'oohs' en 'aahs' op de tribune. Wat een gevecht en wat een fraaie rally's. Joel won de tweede en derde game. In de vierde rechtte Marwan zijn rug, kwam snel op voorsprong en... op naar de vijfde en beslissende game. Tot 8-8 ging het gelijk op en daarna, gelukkig voor ons, pakte Joel toch de winst! Dat zat in de tas. Er werd nog langdurig met een glimlach over nagesproken aan de bar.

Last but not least, de Nederlandse kampioen Piëdro Schweertman tegen Omar Meguid. Ik hoorde van de coach van Piëdro dat Omar meestal won als ze moesten spelen. Ook gisteren leek het zo te gaan. Pië kwam niet lekker in de wedstrijd en Omar zorgde er ook voor dat er maar weinig rally's werden gespeeld. Pië kwam 2-0 achter en veranderde toen zijn gameplan. Dat werkte wel, Omar werd vermoeider en dook af en toe te laat naar ballen en ja hoor, Pië vocht zich terug in de wedstrijd. Het werd 2-2. In de vijfde kon het alle kanten opgaan, maar helaas, net niet in ons voordeel. 2-3 voor Omar. Maar veel belangrijker, 11-5 voor Grant Thornton Victoria. Het seizoen is weer goed begonnen!

 

Coulisse Twente – Centre Squash Dreachten, Borne 4-10-2023

We begonnen de avond met de nummers 3 van Coulisse Twente en Drachten. Laurens Jan Anjema tegen Lowie Delbeke. Met erg degelijk spel en lange rally's zonder fouten, trok de Belg verrassend de 1e set naar zich toe. In de 2e set zette LJ een tandje bij. Met lange rally's en een hoger tempo ging Lowie iets meer fouten maken, zodat LJ deze set won. De 3e set ging lang vrij gelijk op. Het minimale verschil kwam laat in de set door wat kleine foutjes van de Belg, Lowie. Daardoor won LJ de 3e set. In de 4e set ging LJ een nog hoger tempo hanteren. Dit kon Lowie niet volhouden en liep langzaam leeg. Een 3-1 overwinning voor LJ.

De 2e partij ging tussen de nummers 1 van beide teams, de Three Chopper Simon Rosner en de baltovenaar uit Wales, Emyr Evans. Beide heren zijn groot. Dit veroorzaakte soms wel wat botsingen en irritaties tussen beide spelers. De wedstrijd ging lange tijd gelijk op. Mega lange rally's eindigden vaak in een let of een stroke. Aan het einde van de rit trok Simon aan het langste eind en won met 3-1.

De laatste wedstrijd ging tussen de nummers 2 van beide teams, Rowan Damming en Thijs Roukens. Thijs begon heel sterk en kwam met 2-0 voor. Langzaam kwam Rowan in zijn spel en zag je dat de wedstrijd kantelde. Rowan kwam terug tot 2-2 in games. In de laatste set was het verzet gebroken van Thijs, en won Rowan knap de wedstrijd met 3-2. Het dak is eraf. Het was een mooie avond met gave wedstrijden en veel publiek in Borne.

 

Eredivisie