NLTeam

Terugblik EK Squash 2023

01 mei 2023 2 Minuten leestijd

Afgelopen week was het Europees Kampioenschap voor landenteams in Helsinki, Finland. De Nederlandse ploegen kwam daar in actie om de Nederlandse kleuren te vertegenwoordigen op het hoogste Europese podium.

Vele nationale squashers zullen het evenement wellicht nog herkennen, het evenement werd vorig jaar in eigen land georganiseerd in het Klokgebouw in Eindhoven. Dit keer wist de lokale organisatie een volledig glazen squashbaan te plaatsen in het midden van een groot winkelcentrum. Door deze opzet wist de organisatie de sport te showcasen voor een nieuw publiek en werd het evenement op landelijke televisie uitgezonden.

De Nederlandse teams hebben wisselvallige prestaties behaald. De Nederlandse damesploeg die bij afwezigheid van Milou van der Heijden onder leiding stond van Natalie Grinham bestond uit Fleur Maas, Tessa ter Sluis, Sanne Veldkamp en Megan van Drongelen. Voor Veldkamp was het haar debuut in het Nederlands team, vorig jaar ontbrak Veldkamp vanwege een blessure. De Nederlandse Damesploeg wist vorig jaar nog een verrassend resultaat te behalen door de bronzenplak in Divisie 1. Dit jaar ontbrak de kopvrouw van 2022 Milou van der Heijden en stond er een zware opgave op het programma. De Nederlandse Damesploeg wist net niet te handhaven in de eerste divisie. De dames zijn bij de eerste 9 landen geëindigd wat betekent dat zij volgend jaar in Divisie 2 zullen gaan proberen om weer te promoveren naar de eerste divisie. 

De Nederlandse mannen stonden onderleiding van de kersverse bondscoach Sjef van der Heijden en assistent coach Sipke Wiersma. Het trainersduo is begonnen aan een lang traject waarbij het de doelstelling is om in 2026 terug te zijn in divisie 1 met een talentvol 'jong' team. Met de prestatie van het juniorenteam afgelopen jaar op het WK voor Junioren (6de plaats) ziet de technische staf mogelijkheden om vroeg door te selecteren om te bouwen aan een team voor de toekomst. Het team bestond daarom uit Rowan Damming, Thijs Roukens, Sam Gerrits, Sebastiaan Hofman en Hjalmer Mols. Met deze selectie was het Nederlandse mannenteam het jongste deelnemende team van het Europees Kampioenschap. De Nederlandse mannen wisten een knappe 6de plaats in divisie 2 te bemachtigen, de beste prestatie van Nederland sinds 2017 en een ruime verbetering t.o.v. het team van vorig jaar (9de plaats). 

Het laatste Europees Kampioenschap van 2023 is het Junioren kampioenschap <17 in Praag, Tsjechië.

NLTeam Topsport & Talent ontwikkeling ESF Toernooi