Wedstrijdsport

Rowan Damming debuteert op Wereldkampioenschap Squash in Chicago

04 mei 2023 3 Minuten leestijd

In de nacht van woensdag op donderdag 4 mei debuteerde Rowan Damming op het PSA Wereld Kampioenschap Squash in Chicago en werd daarmee de tiende mannelijke Nederlander die sinds 1987 zijn opwachting mocht maken op het hoogste wereldtoneel in de squashsport.

De 18-jarige Rowan Damming verdiende zijn startplek tussen de 64 wereldspelers van de Professional Squash Association (PSA) mede door zijn unieke prestatie door het Wereld Jeugd Kampioenschap in Augustus als eerste Nederlander ooit te winnen. In de eerste ronde stuitte de als nummer 64 geplaatste Nederlander op de als 34 geplaatste Engelsman Adrian Waller.

Hoewel het krachtsverschil duidelijk was, startte beide spelers met een rommelige 1e game. Waller zorgde er met zijn lengte (1.92) voor dat Damming zich in allerlei posities diende te wringen om bij de bal te komen, die op zijn beurt moest wennen aan het loopvermogen en de flexibiliteit van Damming met diverse strokes over en weer tot gevolg. In het begin van de tweede game leek Damming meer grip te krijgen op het spel van de ervaren Waller (33 jaar) en was beter in staat de ballen strak langs de muur te slaan en kreeg met enkele prachtige rally's het publiek op de banken. Damming kon meekomen tot 3-5, maar kwam tot eigen frustratie twee keer ongelukkig ten val waarmee het gat in de tweede game geslagen was en kwam dit gat niet meer te boven.

In de derde game voerde beide spelers het tempo op waar met name Waller de vruchten van plukte (4-0 voorsprong). Damming wist zich knap terug te vechten via 3-5 naar tot 5-6 mede dankzij zijn atletische reddingen. Even leek Damming het initiatief te gaan nemen, maar sloeg een bal ongelukkig uit. Waller maakte dankbaar gebruik van de fout, liep uit naar 5-10 en trok de wedstrijd met drie games naar zich toe.

De verliespartij van Damming, nummer 129 van de wereld, is geen schande. De als 34 geplaatste Waller bezit momenteel de 39e plek op de wereldranglijst van de PSA, is op het WK de derde topspeler van England achter Mohammed ElShorbagy [3] en Patrick Rooney [18] en won afgelopen week - net als vorig jaar in Eindhoven - met England de Europese titel.

Damming voegt zich met zijn debuut op het wereldtoneel tussen een illuster rijtje van mannelijke Nederlanders die sinds 1987 eerder actief waren op het Wereld Kampioenschap Squash. De laatste Nederlander die actief was op een WK was Piëdro Schweertman in 2016. De Nederlander met de meeste WK optredens is Laurens-Jan Anjema met maarliefst 13 keer deelnames. Anjema wist daarin drie maal de derde ronde te bereiken ('08, '09 en '11) en nam voor het laatst deel in 2015 en verloor toen eveneens van een Engelsman (Tom Richards).

Nederlanders (M) op het Wereld Kampioenschap sinds 1987 (laatste deelname)

  • Rowan Damming (2023)
  • Piëdro Schweertman (2016)
  • Laurens-Jan Anjema (2015)
  • Dylan Bennett (2011)
  • Tommy Berden (2004)
  • Glen Keenan (2003)
  • Lucas Buit (1994)
  • Hans Freiling (1988)
  • Ric Zandvliet (1987)
  • Michael Vertogen (1987)
Rowan Damming in actie op WK Squash
Wedstrijdsport WSF PSA Toernooi Wedstrijdsport