Wedstrijdsport

Damming overleeft matchpoint en wint Tour de Las Americas

28 mei 2023 4 Minuten leestijd

Van donderdag 25 mei t/m zondag 28 mei werd in het Braziliaanse Sao Paulo de Tour de Las Americas gespeeld. Het toernooi met onder meer Joeri Hapers (PSA 119 - ), Andres Herrera (PSA 110) en de Amerikaan Christopher Gordon (PSA 76) kende een Nederlandse deelnemer, de als vijfde geplaatste Rowan Damming, die duidelijk zijn ambities liet zien.

Damming kreeg vanwege zijn plaatsing een bye en daarmee een extra dag om te acclimatiseren aan de omstandigheden. In de tweede ronde nam de 18-jarige Nederlander het op tegen de Colombiaan Felipe Tovar. Damming kwam niet in gevaar en snelde naar een 3-0 overwinning op de nummer 245 van de wereld. In de kwartfinale wachtte de Belg Joeri Hapers.

De twee kwamen speelden al drie keer eerder tegen elkaar en wist Hapers alle keren te winnen. Sinds Damming’s laatste verliespartij (0-3) tegen Hapers in de Eredivisie in februari 2022, ontwikkelt Damming zich met grote stappen en liet in Sao Paulo weinig aan het toeval over. In 42 minuten behaalde Damming een belangrijke 3-0 overwinning op de als 3e geplaatste Belg.

In de halve finale wachtte verrassend home hero Pedro Mometto die voor een grote upset zorgde door met 3-0 te winnen van de nummer 1 geplaatsteChristopher Gordon. Damming zorgde er van meet af aan voor dat Mometto geen illusies kon krijgen en pakte Damming van meet af aan het initiatief. De Nederlander speelde tot Braziliaans genoegen veel ballenen en zorgde met zijn spel voor een klinkende 3-0 overwinning. Damming bereikte daarmee zonder een game te verliezen zijn vierde PSA Challenger finale.

In de finale nam Damming het op tegen nummer 110 van de wereld Andres Herrera, een oude bekende. De twee troffen elkaar eerder in de finale van de QPCC Premiere Challenger waar Damming zijn eerste en tot dan toe enige challenger met 3-1 op zijn naam schreef. In de finale pakte de Colombiaan gesteund door het Braziliaanse publiek de eerste game naar zich toe. Vanaf de tweede game liet Damming zich gelden en wist met 5-1 voor te komen, Herrera kwam terug tot 5-4 maar wist Herrera meermaals op het verkeerde been te zetten en uit te lopen naar 11-6.

De derde game was voor de neutrale toeschouwer een waar schouwspel waarin de beide finalisten het onderste uit de kan haalden en stuivertje wisselden. Na de 6-5 voorsprong van Damming vond Herrera een extra vaatje en snelde via 6-8 naar 7-10. Damming werkte vervolgens in een fantastische rally waarin beide spelers het publiek op de banken kreeg een game punt weg. Als gevolg van de rally kwam de wedstrijd kwam 5 minuten stil te liggen vanwege een ‘self inflicted injury’. Damming wist nog een gamepoint weg te werken maar kon niet voorkomen dat Herrera met 2-1 de leiding in de wedstrijd nam.

Ook de vierde game was gelijkgaand tot 5-5, Herrera sloeg een bal down waarna de rally van de wedstrijd volgde. Damming werd meermaals in moeilijkheden gebracht, maar redde meermaals dankzij zijn atletische vermogen en trok de voorsprong definitief naar zich toe en ging via 7-5 naar 10-6. Herrera gaf zich niet gewonnen en knokte zich terug tot 10-11. Damming werkte de match ball weg en pakte uiteindelijk de 4e game met 13-11.

Een vijfde game moest zoals - voorspeld door SquashLevels - uitsluitsel geven over de toernooiwinnaar, welke opnieuw gelijk op leek te gaan. Ondanks dat de scheidsrechter uit voorzorg de rally stillegde op 3-2 voorsprong, wist Damming in de opvolgende rally zich naar een 4-2 en uiteindelijk 5-3 voorsprong te knokken. Herrera vond weer een vaatje en kwam op 6-7 voorsprong, waarna het weer stuivertje wisselen werd tot 9-8 in het voordeel van Damming. Damming kwam op matchpoint, maar door twee strokes moest een tie-break na 93 minuten de winnaar bepalen. Damming liet zien gegroeid te zijn en behaalde onder grote druk zijn tweede PSA titel door met 12-10 de vijfde game te winnen.

Damming keert huiswaarts met 100.000 punten, waarmee maandag zal blijken of Damming de top-100 van de wereld betreed.

Toernooi Rowan Damming

Ronde 1 - Bye

Ronde 2 - Felipe Tovar (COL) 3-0 winst - 11-3, 11-2, 11-9

Kwartfinale - Joeri Hapers [3] (BEL) 3-0 winst - 11-2, 11-6, 11-8

Halve finale - Pedro Mometto (BRA) 3-0 winst - 11-6, 11-5, 11-8

Finale - Andres Herrera [2] (COL) 3-2 winst - 6-11, 11-6, 9-11, 13-11, 12-10

Wedstrijdsport Wedstrijdsport PSA Toernooi