Jeugd

British Junior Open | Door de ogen van de squashers

04 januari 2023 10 Minuten leestijd

Van woensdag 4 januari tot en met zondag 8 januari was de wereldtop van het jeugdsquash actief tijdens de British Junior Open 2023 in Birmingham. Tijdens dit prestigeuze evenement, ook wel het officieuze WK Jeugd, kwamen er ook diverse Nederlandse squashers in actie in de verschillende leeftijdscategorieën. In dit bericht kijken we samen met een aantal spelers terug hoe zij hun toernooideelname hebben beleefd.

De enige Nederlandse dame die deelnam aan de British Junior Open was de 14-jarige debutante Renske Huntelaar, die mede naar aanleiding van haar toernooiwinst op de Nordic Junior Open een plaatsing [9/16] kreeg toegewezen. Huntelaar maakte haar status waar door onder meer te winnen van de Engelse Bonnie Elvin en Reka Kemecsei. Ook wist Huntelaar met veerkracht in vijf games te winnen van de Amerikaanse Reghan Mclaughlin [9/16] na een 2-0 // 10-6 achterstand, mede door die prestatie mag Huntelaar met een zeer positief gevoel terugkijken op haar deelname in Birmingham. Huntelaar was zelf eveneens trots op haar debuut optreden: ''‘’De ervaring van de Brits Junior Open 2023 was bijzonder voor mij. Het was mijn eerste British junior open ooit die ik gespeeld heb. Het was enorm tof omdat je tegen leeftijdsgenoten speelt die over op de wereld vandaan komen. Het was ook wel zwaar, maar ik vond dat het super leerzaam en speciaal. Ik speelde de girls under 15 en ik ben 12e geëindigd, ik ben daar super trots op omdat het niveau erg hoog was’’

Foto van Renske Huntelaar

Een andere jonge Nederlandse deelname was Quinten van Es, de 13-jarige Fries kijkt met veel plezier terug op zijn deelname. Van Es kwam in totaal vier keer in actie op het onder 15 toernooi en won onder meer knap in vijf games van de Schot James Newman, terwijl hij tweemaal in games op achterstand werd gezet. Op de zaterdagochtend was van Es scherp bij de les en rekende op hoge snelheid af met de Engelsman Ishaan Chinoy, gevolgd door een bijzonder sluitstuk tegen de uit Botswana afkomstige Thero Motshubi. De wedstrijd was niet alleen bijzonder na de eerdere donatie van SBN aan de Botswana Squash Federatie, maar ook omdat Quinten nog niet eerder op de junioren tour tegen een speler van het Zuid-Afrikaanse werelddeel heeft gespeeld. Van Es kijkt met een positief gevoel terug op de British Junior Open, vond het een hele mooie ervaring en is van plan om er ook in 2024 weer bij te zijn.

Foto van Quinten van Es

De 13-jarige Sascha Steps ging naar de British Junior Open toe om ervaring op te doen. De speler van Squash Almere kende echter een ongelukkige loting waardoor hij slechts drie wedstrijden in actie kwam op het toernooi tegen relatief sterke spelers. Steps liet zich van zijn beste kant zien onder meer tegen de geplaatste Abdulrahman Alkandari afkomstig uit Kuwait. Voor Steps zijn eerste ervaring tegen een speler uit de Verenigde Arabische Emiraten. Ondanks de verliespartijen tegen meer ervaren spelers blijft Steps gemotiveerd: ''Dit was mijn grootste toernooi tot nu toe en voor het eerst in de onder 15 categorie. Dit was voor mij erg wennen, want de tegenstanders waren erg goed. Het toernooi was erg groot, we speelden zelfs op 4 verschillende locaties, wat wel jammer was want je kon niet echt naar elkaar kijken en elkaar aanmoedigen. Het was een super ervaring en nu weet ik waar mijn focus op de training gaat liggen, want volgend jaar wil ik er weer heen''.

Foto van Sascha Steps

In de onder 17 categorie bij de jongens was Robert Lindner vertegenwoordigd. De 15-jarige Woerdenaar nam in 2022 al deel aan diverse Junioren toernooien en behaalde in het Deense Herlev zijn hoogste notering van het seizoen tot nu toe, een 4e plek. Op de British Junior Open begon Robert Lindner sterk met een overwinning op de Canadeese Singodia, waarna hij een oude bekende tegenkwam. De als 17/32 geplaatste Fransman Axel Diet wist in twee eerdere ontmoetingen in 2019 en 2020 ruimschoots te winnen, maar zag in zijn tweede ronde dat Robert Lindner zich de afgelopen jaren goed heeft weten te ontwikkelen en zelfs een game wist te pakken. Robert Lindner gaf in het restant van zijn toernooi goed partij en pakte nog een overwinning mee op Silvester (WAL) waardoor hij op de 35e plek eindigde. Robert Lindner zelf kijkt met genoegen terug op zijn deelname: ''Ik heb erg genoten van de BJO 2023. Het was een toernooi met veel spannende wedstrijden met voor mij meer ups dan downs. Ik werd tijdens de BJO gecoacht en begeleid door Rich King, die me heel erg heeft geholpen. Ik heb super veel geleerd. Tussen de wedstrijden vond ik het erg leuk om weer met alle buitenlanders contact te hebben en nieuwe vrienden te maken. Samengevat was het dus een super leuk en leerzaam toernooi!''

Foto van Robert Lindner met coach Rich King
Foto van Robert Lindner met coach Rich King

Broer Guido Lindner nam deel in het onder 19 toernooi, net als vier andere Nederlanders en wist vier van zijn zes partijen te winnen. De 17-jarige speler van Squash Almere stuitte al vroeg in het toernooi tegen de als [5/8] geplaatste Ameeshenraj Chandaran uit Maleisië, waardoor hij het hoofdtoernooi in de 2e ronde moest verlaten. In de plate stuitte Lindner tweemaal op een speler uit Hong Kong en wist daarbij tegen Chun Yu Kelvin Lo [33/66] overtuigend te winnen. Guido Lindner sloot het toernooi af met een marathonpartij tegen Stanley Sykes [33/66] uit England. In vijf games wist Lindner af te rekenen met Sykes waardoor Lindner in het toernooi eindigde op de 49e plek en eindigde daarmee voor de tweede keer op rij een hoger dan in zijn vorige deelnames (2019, 77e plaats & 2020, 51e plaats).

Het toernooi liep voor Sam Gerrits niet zoals gehoopt mede ten gevolge van de oude polsblessure die weer de kop opstak. Na een strakke overwinning op de Spanjaard Joel Eransus Barber, wachtte in de tweede ronde de geplaatste Amerikaan Lachlan Sutton [17/32]. Ondanks dat de tweede gewonnen werd, werd Gerrits verwezen naar de plate. Daarin kon Gerrits op de vrijdag flink aan de bak met twee loodzware partijen. Tegen zowel Connor Hayes (Australië) als Amerikaan Callan Venkatesan [33/66] moesten er vijf games aan te pas komen om de winnaar te bepalen, Gerrits liet zien over een ijzersterkte conditie te beschikken en won beide partijen knap. Met een korte rusttijd in de benen trad Gerrits op zaterdag aan tegen de Engelsman Kriss Kasunda [33/66], in de wedstrijd speelde naast de pols ook een liesblessure op. Gerrits speelde de wedstrijd uit maar moest zich terugtrekken uit het toernooi en eindigde in zijn laatste BJO op de 39e plaats ''Voor mij was dit alweer me laatste British junior open net als voor een aantal andere. Ik heb zeker een mooie tijd gehad en goeie potten gespeeld. Uiteindelijk was dit nog net iets teveel voor mijn lies- en polsblessure en heb ik met vooruitzicht op het NK jeugd op moeten geven. Ik vind het jammer dat ik niet mijn beste spel heb kunnen laten zien maar ik ben zeker een ervaring rijker.''

Wie net als Gerrits ook een patent had op marathonpartijen was de 18-jarige Hjalmer Mols. Het toernooi startte voor Mols met een verrassing daar hij op het Showcourt mocht beginnen tegen de Aussie Connor Hayes, een compleet nieuwe ervaring voor Mols die gaandeweg de wedstrijd steeds beter om leerde te gaan met de glazen wanden. Helaas kon Mols niet stuntten en nam het in de plate op tegen Joel Eransus Barber (waar Sam Gerrits in de 1e ronde van had gewonnen) ook nu bleken de Nederlanders een plaag, want Hjalmer wist in vier intensieve games de overwinning naar zich toe te trekken. De overwinning op vrijdag ochtend bleek achteraf slechts een opwarmer te zijn want in de middag wachtte Hussain Alzatari (Kuwait) die in vijf games werd verslagen. Ook Mols liet zien een berensterke conditie te hebben maar delfde in de vijfde game tegen Thomas Greengrass (England) het onderspit in de tie-break.

Mols sloot het toernooi af met een snelle overwinning en eindigde daarmee op de 69e plek en kijkt met een positief gevoel terug op de BJO: ''Ik blik terug op een geslaagde British junior open. Het was heel gezellig met het team en we hebben weer veel mooie herinneringen gemaakt. Qua squash begon ik niet sterk en verloor daarom ook mijn eerste pot op de glass court, wat overigens ook mijn aller eerste keer ooit op een glazen baan was. De twee wedstrijden daarna liepen ook niet lekker maar die wist ik wel te winnen. Toen het squashend gezien wel beter werd verloor ik mijn 5e pot 12-10 in de 5e. De laatste wedstrijd speelde ik wel goed en won ik ook 3-0. Uiteindelijk dus een hele mooie laatste British Junior Open gespeeld en kijk uit naar nog meer leuke en goede toernooien''.

De achtste Nederlander die in actie kwam was de 18-jarige Brian Daalhuizen die een pittige 1e ronde kende tegen de Fransman Laszlo Godde [17/32], Daalhuizen wist geen 'upset' te veroorzaken, maar liet in zijn tweede en derde wedstrijd zien wel degelijk op het toernooi thuis te horen. Mark Lee uit Singapore werd in vijf games verslagen, gevolgd door Dominic Cox uit England. Net als voor Hjalmer Mols wist ook Daalhuizen niet te winnen van plaaggeest Thomas Greengrass. Met twee partijen op zaterdag sloot Daalhuizen zijn toernooi af met opnieuw een pittige pot die in vijf games beslist moest worden. Billy Whalley uit England leek met 1-2 voor op rozen te zitten, maar Daalhuizen toonde veerkracht en stelde zo zijn 77e plek vast.

Last but not least, de best presterende Nederlander op de British Junior Open 2023, Rowan Damming. De 18-jarige Wereld Jeugd Kampioen trad in het toernooi aan met de hoogst mogelijke plaatsing en dat werkte dubbel als een rode lap op al zijn tegenstanders. Ondanks dat Damming in iedere wedstrijd minimaal een game moest afstaan, deed Damming in zijn eerste ronden van het toernooi wat van hem verwacht werd. Na de overwinning op Fransman Mattéo Carrouget [33/66] was het toernooi voor Damming begonnen en stuitte de Eindhovenaar op de Pakistaan Muhammad Ashab Irfan [17/32]. In een intensieve wedstrijd waar twee maal een tiebreak aan te pas moest komen, trok Damming aan het langste eind en won in vijf games.

Ook de Final-16 tegen Indiër Krishna Mishra [9/16] en de kwartfinale tegen de Egyptenaar Salman Khalil [5/8] werden in vier games gewonnen. In de halve finale stuitte Damming op de thuisspelende Jonah Bryant [9/16] die een zeer sterk toernooi speelde en die in de ronden ervoor voor een grote verrassing zorgde. Ondanks het zeer late tijdstip bruisden beiden spelers van energie en legde een prachtige squashwedstrijd neer voor de liefhebber van het spel. In vier games won Bryant die voor een Engelse finale zorgde. Damming werd verwezen naar de strijd om het brons, daarin trok Pakistaan Muhammad Humza Khan [3/4] zich vlak voor de wedstrijd verrassend terug waardoor Damming er met een prachtige bronzen medaille vandoor ging. ''Ik ben het toernooi ingegaan met een lastige loting, maar ik ben erg blij met de manier waarop ik gespeeld heb gedurende het toernooi. Het resultaat had ik uiteraard graag anders gezien, maar ben alsnog trots op een derde plek tijdens deze British Junior Open''.

Daarmee eindigde het toernooi voor Nederland met een hoogtepunt en kijken de spelers alweer uit naar hun volgende toernooien. Alle Nederlandse wedstrijduitslagen zijn hier terug te vinden. In de laatste aflevering van de NLSquashCast werd ook uitgebreid gesproken over de British Junior Open, dat beluister je hier terug.

Rowan Damming in actie
Jeugd ESF Toernooi Topsport & Talent ontwikkeling