Wedstrijdsport

Mooie resultaten voor de Nederlandse jeugd op The Swiss Junior Open!

05 december 2022 6 Minuten leestijd

Van 1 tot en met 4 december vond in Langnau am Albis, Zwitserland, The Swiss Junior Open plaats. 8 Nederlandse jeugdspelers vertegenwoordigden diverse categorieën, namelijk de jongens onder 13 & onder 19 en Meiden onder 15 & onder 17. Net als het Nederlands elftal zijn er dit weekend mooie overwinningen behaald.

Elcke Mols deed voor het eerst mee in een hogere categorie, namelijk Meiden onder 15 jaar. In deze categorie werden de wedstrijden in een poule gespeeld.  Mols haar openingswedstrijd op dit toernooi was tegen de Zwitserse Stöckli Sara en na 18 minuten was de eerste overwinning binnen. Wedstrijd twee was tegen de nummer 1 geplaatste Kristina Begeba uit Oekraïne. Na een uur en vijf games verder, met een slopende eerste game van 15-13 in het voordeel van Mols, boekte Mols haar tweede overwinning van de dag! Een super opening van dit toernooi voor de 13-jarige squashster uit Hoofddorp. Zo volgde nog meer super dagen met alleen maar winst en zondag om 09:00 speelde Mols haar laatste wedstrijd. Met de winst van deze wedstrijd, 11-1, 11-4, 11-2, was de eerste plek voor Mols haar eerste internationale toernooi in een hogere categorie een feit!

In de categorie meiden onder 17 speelde Renske Huntelaar. De 14-jarige deelneemster uit Hoofdorp wist haar eerste twee tegen Soha Khateri uit Australië en Tola Otrzasek uit Polen relatief makkelijk naar zich toe te trekken. Op zaterdag in de halve finale trof Huntelaar de nummer één geplaatste Avery Park vanuit de USA. In deze wedstrijd wist Huntelaar de eerste game binnen te slepen (13-11), maar daarna moest zij het afleggen tegen Park. Na een verlies van 3-1 kon Huntelaar zich klaar maken voor de strijd om het brons tegen de Sloveense Nanja Urh. Vanaf game één stond Huntelaar goed te spelen en liet zij zien waartoe zij in staat was, namelijk met 3-0 te winnen en het brons binnen te halen!

Niet alleen Renske Huntelaar speelde mee in de categorie Meiden onder 17, ook Marlieke Mols deed mee in deze categorie. Mols haar toernooi starten op vrijdag met twee wedstrijden. In Mols haar eerste wedstrijd moest zij het afleggen tegen Dora Rezic uit Kroatië,  maar wist haar tweede wedstrijd tegen Victoria Leifels afkomstig uit Duitsland te winnen. Op zaterdag mocht Mols haar laatste twee wedstrijden spelen, maar tevergeefs. Beide wedstrijden werden verloren, waardoor dit toernooi voor Mols op zaterdag al ten einde kwam.   

Waar het toernooi voor Marlieke Mols op zaterdag ten einde kwam, moest Rowan Damming zich herpakken na een verlies in de halve finale tegen Yousef Farag uit Qatar. Damming wist zijn eerste wedstrijd tegen de Franse Titouan Isambard en zijn tweede wedstrijd tegen Philip Georgiev uit Bulgarije te winnen. Daarna stuitte hij op Farag in de halve finale waarin Damming niet in vorm was. De 1-0 voorsprong werd weggegeven in 3-1 verlies. Zondagochtend moest Damming er weer staan voor de 3/4e plek tegen Antonin Romieu uit Frankrijk. In zijn kortste wedstrijd van het toernooi, 26 minuten, wist Damming de winst binnen te slepen en daarmee ook het brons!

Er deden nog drie andere squashers mee in de Jongens onder 19 categorie. Één van deze jongens was Hjalmer Mols. Mols maakten een zeer mooie start dit toernooi. Hij wist zijn eerste twee wedstijden tamelijk makkelijk te winnen. Beide spelers waren hoger geplaatst, maar dat heeft Mols niet aan het twijfelen gebracht. In de kwart finale kwam Mols de beruchte Yousef Farag tegen, maar helaas was Farag ook voor Mols te sterk. Door het verlies tegen Farag werd Mols maar de duels voor plek 5 t/m 8 verwezen. Daarin mocht Mols het als eerste opnemen tegen de Bulgaarse Philip Georgiev. Met een 2-0 voorsprong leek er geen vuiltje aan de lucht, maar wist Georgiev toch terug te komen naar 2-2, maar met volle focus nam Mols het heft in handen in game vijf en trok de wedstrijd naar zich toe. De laatste wedstrijd was weer tegen een squasher uit Qatar, Salem Al-Malki. Helaas kon de Nederlander zijn sterke optreden van de vorige wedstrijd niet doorzetten en pakte hiermee de zesde plek op The Swiss Junior Open.  

De andere squasher was Brian Daalhuizen. Zijn eerste wedstrijd was tegen de laatste tegenstander van Hjalmer Mols, namelijk Salem Al-Malki. Maar ook wist Daalhuizen hem niet te verslaan. Hierdoor werd Daalhuizen naar de wedstrijden voor plek 17-24 verwezen. De Nederlander wist twee wedstrijden overtuigend te winnen van Lam Poessl uit Zwitserland en Timotej Jenko uit Slovakije, waardoor zijn tegenstander voor de ‘halve finale’ voor plek 17 de Duitse Nils Herzberg werd. Daalhuizen heeft zeker mooi tegenstand geboden, maar helaas ging de winst naar Herzberg. Daalhuizen zijn laatste wedstrijd van het toernooi was tegen de Kroaat Pablo Roko Medija. Beide spelers waren erg aan elkaar gewaagd en als het in de games erop aan kwam (10-10), had Daalhuizen de laatste adem, maar helaas in de vijfde game kon Daalhuizen niet meer stunten. Hierdoor heeft de Nederlander een mooie 20ste  plek behaald in Zwitserland!

En de laatste squasher in de Jongens onder 19 was Sam Gerrits. Twee weken geleden liep hij een liesblessure op, maar na rust en voorzichtig aan doen stond Gerrits wel weer op de baan afgelopen weekend. Zijn eerste tegenstander was Martin Stepan uit Tsjechië. Helaas in de eerste game speelde zijn liesblessure weer op, waardoor Gerrits na de tweede game zijn wedstrijd moest opgeven uit voorzorg met wat er verder deze maand nog gaat komen. “Ik heb wel gemerkt dat uitstappen erg essentieel is bij squashen haha! Zonder uitstappen gaat squashen bijna niet, maar met een liesblessure gaat uitstappen niet. Ik heb er dus voor gekozen om dit toernooi op te geven uit voorzorg, want later deze maand speel ik de US Open, maar ik had anders natuurlijk deze wedstrijd gewonnen 😉! “

Dan last but definitely not least de jongeste Nederlandse deelnemer: Levi Visser! Deze 12-jarige uit Santpoort- Noord deed mee aan zijn eerste internationale toernooi en heeft een prachtig resultaat neergezet. Visser zijn eerste wedstrijd was een walk-over, dus zijn officiele tweede wedstrijd, maar spelend zijn eerste wedstrijd was direct een gelijk opgaande wedstrijd tegen de Duitse Mika Leuschner- Schalude. In maar liefst vijf games moest Visser het afleggen tegen Leuschner- Schalude. Zijn derde wedstrijd mocht Visser bekronen met een winst van 3-0 tegen de Zwitserse Finn Rüssli. In de ‘halve finale’ voor plek 9 kwam Visser de nummer twee geplaatste Robin Thornton ook uit Duitsland tegen. Ook hier kwam een echte strijd naar boven en werd de wedstrijd beslist in vijf games, maar dit keer in het voordeel van Visser! De finale voor plek 9 liet Visser zien waar toe hij in staat was en dat biedt vertrouwen voor de rest van zijn squashcarrière. Met een 3-0 winst mag Visser er trots zijn op zijn toernooi in Zwitserland.

Wedstrijdsport Topsport & Talent ontwikkeling ESF Toernooi