Wedstrijdsport

Nederland in actie in het buitenland!

16 november 2022 5 Minuten leestijd

Afgelopen weekend waren diversen Nederlandse topsquashers in actie in het buitenland. Zo was de Polish Junior Open en de laatste rondes van het WK Studenten in Egypte. Lees hieronder hoe dit prachtige squashweekend is verlopen!

Polish Junior Open 2022

Het weekend van 11 tot en met 13 november vond de Polish Junior Open 2022 in Wroclaw plaats. Brian Daalhuizen, Rowan Damming, Quinten van Es, Sam Gerrits, Renske Huntelaar, Tirstan Keenan, Hjalmer Mols, Bram van den Akker en Lars van Dongen gingen daar als Nederlandse jeugd heen. Rowan Damming, Sam Gerrits en Renkse Huntelaar hebben de finale behaald! Lees hieronder hoe de finales zijn verlopen.

Rowan Damming heeft vorige week zijn eerste PSA titel binnen gehaald en ging met dezelfde instelling naar Polen: The Polish Junior Open 2022 op zijn naam te zetten. Damming zijn eerste twee wedstrijden tegen Pablo Roko Medija (Kroatië) en Jan Szczesniak (Polen) redelijk makkelijk te winnen. In de halve finale kwam Damming de Israëlische Segev Rome tegen. Met een 2-0 voorsprong was de wedstrijd, en daarmee de finale plek voor Damming, zo goed als binnen. Rome gaf in de derde game gas, maar de Wereld Kampioen liet zich niet kisten en wist in 13-11 de wedstrijd te winnen. Finale is bereikt en nu deze ook nog winnen. Zijn tegenstander: Vriend en landgenoot Sam Gerrits.

Sam Gerrits heeft na een lange polsblessure zijn squashcarriere weer kunnen oppakken. In de zomer het WK gespeeld in Nancy en weer volle bak bezig in de Nederlandse Eredivisie. Gerrits zijn eerste wedstrijd was een bye en de tweede wedstrijd een gemakkelijke 3-0 winst op de Slowakije Timotej Jenko. De halve finale was tegen de nummer 2 geplaatste Dumitru Goian uit Roemenië. En wat voor een halve finale. In deze bloedstollende wedstrijd met 2-0 (11-9/12-10) voorsprong kwam Goian terug naar 2-2 (11-9/12-10/9-11/8-11) en op 10-9 voor Gerrits heeft Goian moeten opgeven, omdat hij in een actie zijn enkelbanden gescheurde. Geen fijn einde voor Goian, maar hierdoor leverde dit een finale plek voor Gerrits tegen vriend en landgenoot: Rowan Damming!

Met gezonde spanningen stapten de twee Nederlanders de glazen baan in Polen op. In de eerste game wist Gerrits 8-0 voor te komen op Damming, maar op een wonderbaarlijke wijze wist Damming de game binnen te halen met 11-9. Gedurende de finale hebben de twee heren elkaar erg veel cadeautjes en dit leverde niet een finale op zoals een finale had moeten zijn. Zoals ze zelf zeggen: “Een niet al te beste finale”. Na een 2-1 voorsprong voor Damming, kwam het vuur in de nummer 1 geplaatste omhoog en trok de wedstrijd naar zich toe. Rowan Damming mag nog een titel op zijn naam schrijven: Polish Junior Open 2022! En een prachtige tweede plek voor Sam Gerrits. Een knappe prestatie!

Dan hadden we nog een Nederlander in de finale: de 14-jarige Renske Huntelaar! Dit aanstormend talent stond in de finale GU19 tegenover Siana Zhileva uit Bulgarije. En dit was niet de eerste keer dat ze elkaar tegen zijn gekomen. Een maand geleden waren ze de finalisten op The Nordic Junior Open. Huntelaar schreef toen in een spannende finale de titel op haar naam! Deze lijn moest doorgezet worden in Polen. Een gemakkelijke rit naar de finale was het voor Huntelaar, maar helaas was Zhileva Huntelaar dit keer te slim af. In een 3-0 verlies was het zilver voor Huntelaar.  

Bekijk hier alle resultaten van de Polish Junior Open 2022!

 

Road to the Pyramids – WK Studenten in Egypte


Van 7 tot en met 13 november vindt in New Giza Egypte het Wereld Kampioenschap Studenten plaats. Het WK is opgedeeld in twee losstaande evenementen, namelijk het individuele event voor jongens en meisjes en het teamevent. In beide evenementen wordt Nederland vertegenwoordigd.

Na de eerste twee verliespartijen, volgde er nog twee poulefase wedstrijden. De eerste wedstrijd was tegen de nummer 5 geplaatste Hongarije. Hoewel deze ploeg hoger geplaatst is, wist Sebastiaan Hofman na 50 minuten de 1-0 voorsprong te pakken. Frank Goossens mocht als tweede aantreden tegen Simon Nagy, maar liet al aan het begin van de wedstrijd zien dat hij niet met een verliespartij de baan afging. 1-1. Dit zorgde ervoor dat Fleur Maas de beslissende wedstrijd moest spelen. Binnen 17 minuten knokte Maas de Nederlandse ploeg naar een eerste overwinning in het teamevent.

In de laatste poulewedstrijd werd er gesquasht tegen Zuid-Afrika. Met de verwachting deze wel te kunnen winnen, moest Fleur Maas ook hier de beslissende wedstrijd spelen. Haar tegenstander was Teagan Roux. De eerste twee games gaf Roux nog tegenstand aan Maas, maar niet voldoende waardoor Maas een 2-0 voorsprong had (11-9, 11-9). In de derde game liet de Nederlands Kampioene even zien dat zij deze titel heeft gewonnen. Maas versloeg Roux in de derde game met 11-3.

Met 2 gewonnen en 2 verloren wedstrijden is Nederland derde geworden in poule B en werden zij verder verwezen naar de duels om plek 5 t/m 8. Nederland nam het daarin op tegen Korea voor de vijfde plek. De opstelling voor deze wedstrijd was Sebastiaan Hofman, Megan van Drongelen en Frank Goossens. Hofman mocht het spits afbijten tegen Dong Hyun Ji. Ji is 19e geworden in het inidivuele event en Hofman liet direct zien dat hij 9/16 geplaatst was en wist binnen 16 minuten de 1-0 voorsprong binnen te halen.

Wedstrijd 2 was een dameswedstrijd: Megan van Drongelen tegen Ye Won Jang. Met een 2-0 voorsprong (8-11 en 10-12) leek de winst steeds dichterbij voor van Drongelen. Jang wist de spanning even terug te brengen naar 2-1, maar daar was van Drongelen niet geheel van onder de indruk en wist de wedstrijd te winnen met 3-1.

Door deze twee wedstrijden te winnen, hoefde Frank Goossens zijn wedstrijd niet meer te spelen en heeft Nederland samen met elkaar de vijfde plek behaald in Egypte!

Wedstrijdsport ESF Topsport & Talent ontwikkeling