Onsportief gedrag
We kennen het allemaal: een discussie of de bal in of uit was. Het kan voorkomen dat spelers het tijdens een wedstrijd niet met elkaar eens zijn of dat er onsportief gespeeld wordt. In principe zijn spelers zelf verantwoordelijk voor een sportief en eerlijk verloop van een wedstrijd, ook al ziet er een scheidsrechter toe op de wedstrijd. Komen de spelers en scheidsrechter er onderling echter niet uit of komt het tijdens een wedstrijd vaker voor dat spelers met elkaar in de clinch liggen, dan is het aan te raden om iemand van de wedstrijdleiding of een hoofdscheidsrechter erbij te halen.
Onsportief gedrag is nog geen misdraging
Wees er van bewust dat onsportief gedrag nog geen misdraging is. Onder een misdraging wordt verstaan ‘Een overtreding van een van de gedragscodes of een ernstige overtreding van de geldende reglementen en statuten van SBN, danwel de club’. Er bestaan verschillende gradaties van misdragingen: van uitschelden, bedreigen of vernielen tot fysiek geweld, doping, matchfixing en seksuele intimidatie.
Lichte misdragingen - maatregel
In geval van incidentele (‘lichte’) misdragingen, zoals schelden, bedreigen of vernielen heeft (het bestuur van) de club in principe zelf een verantwoordelijkheid om in te grijpen middels het opleggen van een (bestuurlijke) maatregel.
Bij ernstigere misdragingen zijn verdere stappen noodzakelijk.
Ernstige misdragingen – meldplicht
Bij grensoverschrijdend gedrag en integriteitsschendingen gaat het om schendingen van normen en waarden van de sport en samenleving, zoals die zijn vastgelegd in wet- en regelgeving, statuten, reglementen en gedragscodes. Voorbeelden hiervan zijn pesten, geweld, discriminatie, wedstrijdmanipulatie, matchfixing, doping, machtsmisbruik en (seksuele) intimidatie.
Heb je te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag of een integriteitsschending of heb je het zien gebeuren? Dan kun je hier altijd met iemand over praten. Niet alleen voor jezelf, maar ook om te voorkomen dat zoiets in de toekomst nog een keer gebeurt. In sommige gevallen ben je verplicht een melding te doen. Ben je bestuurder of begeleider van een sportclub? Dan rust op jou een meldplicht als je seksuele intimidatie vermoedt. Betreft het een vermoeden van matchfixing en/of wedstrijdmanipulatie? Voor alle leden van de bond geldt dat je dan verplicht bent dit vermoeden te melden.
Meldpunt Veilige sport
Voor het doen van een melding kun je terecht bij het Meldpunt Veilige sport. Het Meldpunt Veilige sport beoordeelt de melding door o.a. te kijken naar aard, omvang, omstandigheden en impact. Op basis hiervan volgt een advies over een passende opvolging aan directie en/of bestuur van de bond. Voorbeelden van opvolging zijn: gesprek aangaan, conflictbemiddeling, onderzoek, maatregelen opleggen, doorverwijzen naar het tuchtrecht of politie. Ook kan het voorkomen dat bij een melding over grensoverschrijdend gedrag bij een club, wordt terugverwezen naar het verantwoordelijke clubbestuur. Het meldpunt coördineert vervolgens de opvolging en zorgt voor monitoring en registratie.
Het meldpunt voert geen vertrouwelijke gesprekken met vermeende slachtoffers en/of beschuldigden. Door de melder verstrekte informatie kan niet vertrouwelijk worden behandeld, maar moet indien nodig en voor een deugdelijke opvolging, gedeeld kunnen worden met andere instanties en/of functionarissen.
Anonieme meldingen zijn mogelijk, maar tegelijkertijd erg moeilijk op te volgen.
Het meldpunt wordt bemenst door de Contactpersoon integriteit Nico Günther, Integriteitsmedewerker Joyce van der Marel en Integriteitsmanager Ella Lerk.
Zij zijn bereikbaar via de mail: Meldpunt Veilige Sport
Overige kanalen
Naast het Meldpunt Veilige sport kun je ook altijd contact opnemen met Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN). Je bepaalt zelf of je liever een melding maakt bij het Meldpunt Veilige sport van de bond of bij CVSN.
Daarnaast kun je ook contact opnemen met de Vertrouwenscontactpersoon (VCP) van je club. Let op: de VCP verzorgt de eerste opvang bij signalen betreffende (vermoedens van) grensoverschrijdend gedrag en integriteitsschendingen op de vereniging en is daarmee geen meldpunt.